Tarte Aux Pommes

Se sliši fensi, neizvedljivo, pretenciozno? Bralci ne jadikujte zavoljo imena! Naj vas ne odvrne od te super-krasne-mega pite, ker je izvedba silno preprosta. Lahko pa, ko boste pito spekli, enostavnost zamolčite in požanjete vso slavo, ki tej sladici pritiče. Skratka material za tašče (kot bi rekel Jamie) …

 

Za pito premera 23 cm boste potrebovali:

sladko krhko testo (recept je spodaj)

jabočno čežano (tudi ta recept je spodaj, lahko pa uporabite kupljeno)

3 – 4 čvrsta jabolka – najbolj se obnesejo sorte kot so zlati delišes ali pa granny smith

Testo razvaljamo na 5mm debelo in obložimo namaščen model za pite. Čez testo premažemo ohlajeno čežano, čez vse pa v koncentričnih krogih polagamo rezine jabolka, da po celi površini dobimo lep vzorec (glej sliko). Jabolka smo pred tem olupili, razkoščičili, prerezali na polovino in narezali na 5mm debele rezine. Pito pečemo na 180c, približno 35 minut. Slastno!

Za profesionalni “je ne sais quoi” videz pito premažemo z marelično glazuro (2 žlici marelične marmelade segrejemo z žlico vode).

 

11111211_431807596979034_8453744286598130635_n

 

Jabolčna čežana:

2 – 3 jabolka, ki smo jih olupili in razkoščičili

2 žlici sladkorja

1/2 žličke mletega cimeta

sok polovice limone

Jabolka narežemo na kocke, čez potresemo sladkor, cimet in limono ter dobro premešamo. Prestavimo v ognjevarno posodo, pokrijemo s folijo in pečemo 30 minut na 180c.

 

Sladko krhko testo – Pâte sucrée

za eno pito premera 23 cm

350 g moke

125 g masla

125 g sladkorja

2 jajci in 1 rumenjak

ščep soli

Postopek izdelave sladkega krhkega testa je sila enostaven, vendar ne bom slepomišil s tekstom, rajši si poglejte mojstrski video iz katerega bo vse jasno. Ko naredite testo, ga zavijete v plastično folijo in ga postavite v hladilnik za eno uro, da si testo od napora odpočije.

Še beseda ali dve o modelih za pito. Gre za modele z odstranljivim dnom, dobijo se v klasičnih ali teflonskih izvedbah v vseh možnih dimenzijah. Za nabavo priporočam, da malce pogledate po internetu, dobi pa se jih tudi v specializiranih trgovinah pri nas (Fiducia ali pa peki.si).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.