Hedonistična Bologna

Kamorkoli greva (ali gremo) v Italijo, smo navdušeni. Bologna je bila že nekaj časa na najinem spisku, ko pa sva (kulinarično) reportažo o tem čudovitem mestu prebrala v Jamie Magazinu, je v trenutku padla odločitev. Za otroke ‘babi servis’, za mami in očija pa romantičen vikend v Bologni. Lani prvič, letos že drugič … Zakaj nama je tam tako všeč?

1img_3373

Hrana …
Na vprašanje, zakaj prav v Bologno, je odgovor preprost: ker je Bologna srce province Emilia Romagna, ki velja za kulinarično srce Italije. In tam se res dobro jé! Simpatične trattorie najdeš na vsakem koraku in v vsaki od njih ti postrežejo slastne testenine in druge dobrote … Pred večerjo pa je seveda obvezen kozarček aperola, negronija, sbagliata ali kakega drugega koktejla. Nekaj posebnega so tudi delikatesne prodajalne v centru mesta – v ozkih uličicah jih je ogromno, vsaka od njih pa ima tudi mizice, kamor se lahko usedeš in si privoščiš krožnik sirov in mesnin, vse skupaj pa poplakneš s kozarcem odličnega vina.

img_3471

Ker sva brez otrok, ponavadi doooolgo spiva, potem pa si privoščiva takle zajtrk.

img_3527

Aperol in negroni za aperativ … potem pa na večerjo

img_3426

Dve izmed jedi, ki so značilne za Bologno – ‘tortellini in brodo’ in ‘tagliatelle al ragu’

img_3539

Brez sladice ne gre!

img_3540

img_3529

Good food = Bologna!

Šoping …
Kot na vsakem koraku najdeš dobro hrano, je tudi trgovin malo morje. Od klasičnih H&M-ov, Terranov in podobno do malo bolj posebnih butikov, kjer resnično najdeš vse mogoče … In medtem, ko je Tadej nakupoval parmezan, mortadelo in pršut, sem si jaz kupila nove kavbojke, dve majčki, troje čevlje … Pa seveda tudi na tamalčka nisva pozabila, saj se seveda ne spodobi priti domov brez darilc. Nujna postojanka v Bologni je tako tudi Disney Store!

img_3438

Tadej je zapravljal za hrano …

img_6807

… jaz pa za cunje 🙂

img_3387

Na Juno in Maja pa seveda tudi nisva pozabila!

Energija …
Staro mestno jedro je zelo lepo, polno impozantnih stavb – med največje znamenitosti pa sodita dva stolpa (Le due torri), ki sta ostala izmed mnogih stolpov, ki so nekoč krasili Bologno. Mesto je znano tudi po arkadah, ki jih je v strogem centru slabih 40 kilometrov, v celotnem mestu pa seveda še več. Kar je zelo praktično, ko dežuje, saj dežnika skorajda ne potrebujete.
Sicer pa je Bologna univerzitetno mesto, ki kar vrvi od življenja. Mladi in stari se ob večerih sprehajajo po mestnem jedru, ki ga zaprejo za promet, klepetajo ob kozarčku vina, poslušajo številne ulične glasbenike in videti je, da preprosto uživajo. In tudi zato ima Bologna neko posebno energijo, zaradi katere sem prepričana, da se bova tudi midva tja še vrnila.

img_3490

Značilne arkade

img_3511

Razgled iz enega od dveh stolpov

img_6792

img_3406

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.