Limonin kolač z makom

Za vikend smo bili brez mamice, ki je bila službeno odsotna. Ker je bilo slabo vreme in nam je bilo dolgčas, smo s čmrloma izvedli mini projekt peke super tortice iz najnovejše knjige Yotama Ottolenghija. Čisto po načelu pokojnega Antonia Carluccia – MOF MOF – minimum of fuss, maximum of flavour.

IMG_5413

Za kolač potrebujemo:

3 jajca

225 g sladkorja

120 ml sladke smetane

75 g topljenega masla

lupinica treh bio limon

10 g maka

170 g moke

1 in četrt žličke pecilnega praška

četrt žličke soli

 

Za premaz potrebujemo:

100 g sladkorja v prahu

sok ene limone

 

V večji skledi z električnim mešalnikom mešamo jajca in sladkor približno dve minuti – dokler se zmes ne speni, barva zmesi pa posvetli. Dodamo smetano in mešamo še dve minuti. Dodamo mešanico topljenega masla, limonine lupine in maka ter premešamo. V nastalo zmes nato presejemo moko, pecilni prašek in sol ter z večjo žlico previdno vmešamo do gladkega. Vlijemo v model za kruh (22cm x 11.5cm x 7cm), ki smo ga predhodno namazali z maslom in obložili s peki papirjem – model napolnimo na 3/4, tako da bo imel kolač prostor za rast. Pečemo na 180 C nekje od 45 do 50 minut ali dokler zobotrebec, ki smo ga zapičili v sredino kolača, ne pride ven čist.

Ko se kolač peče, zmešamo sladkor v prahu in limonin sok. Ko vzamemo kolač iz pečice, ga takoj enakomerno premažemo s premazom. Kolač pustite v modelu vsaj pol ure, preden ga vzamete ven in postrežete. Dober je tudi drugi dan, sploh hladen iz hladilnika.

IMG_5418

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.