Popolni božični piškotki

Vsako leto v času pred prazniki nujno vsaj nekajkrat pečemo piškotke. Preizkusili smo že kar nekaj različnih receptov, ampak tile so nam NAJBOLJ všeč.

15241926_1209822545771633_2918683379528015819_n

Imenujejo se ‘punitions’ in te omamno sladke piškotke, z izrazitim okusom po maslu, je populariziral sedaj že pokojni, Lionel Poilâne v svoji pariški pekarni. Tam so jih kupcem nastavili k blagajni za dobro mero – ob plačilu je lahko kupec pri blagajni vzel piškotek ali dva in seveda so kmalu poleg kruha, vsi kupovali tudi te odlične piškote.

fullsizerender

img_5956

Pri peki morajo nujno pomagat dinozavri

Za približno 50 piškotkov potrebujemo:

140g masla – najboljšega, kar ga lahko najdete

125g sladkorja

ščep solnega cveta

1 jajce

280g moke

 

V multipraktik denemo maslo, sladkor in sol ter zmiksamo do gladkega. Dodamo jajce ter miksamo dokler zmes ne postane svilnata. Dodamo vso moko naekrat in v pulzih (10 do 15-krat) zmiksamo, da se testo začne nabirati v grudice. Testo oblikujemo v kroglo, ga zavijemo v plastično folijo in ga postavimo v hladilnik, da se strdi (za cca. 2 uri).

Testo zvaljamo na debelino približno 5mm ter z modeli za kekse odtisnemo piškotke raznih oblik. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečemo na 180 C 8 do 10 minut – da se piškoti strdijo in dobijo rahlo zlato barvo.

Če imate otroke, potem seveda veste, da je prav tako pomembna kot sama peka, tudi krasitev keksov. Mi smo lani odkrili čisto nov način – krasili smo jih z jedilnimi barvami in z rezutatom smo bili noro zadovoljni. Prvo rundo smo barvali tako, da smo barvo brizgali iz vrečke, ker pa se je to izkazalo za precej packasto zadevo, smo kupili plastične flaške, iz katerih je barvanje veliko lažje tudi za otroške rokice.

img_5965

 

Royal icing – preliv za barvanje: 

400g presejanega sladkorja v prahu

15g jajčnega beljaka v prahu (lahko ga kupite v trgovini peki.si)

4 žlice hladne vode

Jedilne barve v pasti po želji (tudi te lahko kupite v trgovini peki.si)

 

Sladkor, beljak in vodo dobro zmešamo, da dobimo mazljivo pasto. Razdelite maso v toliko posodic, kolikor različnih barv boste imeli. V maso v posodici previdno vmešajte barvo – začnite z zelo majhno količino (najboljše, da dodajate barvo z noževo konico), premešajte in če želite intenzivnejši odtenek, dodajte še malo. Ko namešate barvo, je pripravljena na nanašanje na piškot. 

img_5977

Naša prva runda – belo, rdeče, zelena varianta

img_2630

Kupili smo tudi posebne modelčke – dinozavre za Maja in samoroge za Juno

img_2625

Druga runda

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.