Top 5: Grčija

V Grčijo sva oba s Tadejem zaljubljena in sva bila tam že tolikokrat, da sploh več ne štejeva. Kamorkoli sva šla, nama je bilo všeč, zato na vprašanje: “Kateri otok najbolj priporočata?” sploh ne znava odgovoriti. Vsak je po svoje poseben … In katerih je tistih top 5 točk, zaradi katerih Grčija vedno znova navduši?

Kimolos_Chorio_photo K Kouzouni

  1. Prijazni domačini! V Grčiji še nikoli nisem imela občutka, da sem komu odveč in da me jemlje samo kot turistko, od katere bo dobil nekaj denarja. Vsi so strašansko prijazni in priskočijo na pomoč, če karkoli potrebuješ, posebno prijazni pa so do otrok.
IMG_4978

Majček v družbi lastnika simpatične taverne na Rodosu. Da o tem, kako se je vsak dan objemal in lupčkal s čistilko v hotelu, ne začnem razlagat 🙂

  1. Fantastična hrana! Hrana je v Grčiji res odlična. Na vsakem koraku imaš dobre domače taverne, zato vsakemu, ki me sprašuje za nasvet o nastanitvi v Grčiji odločno svetujem, naj vzame le nočitev (ali nočitev z zajtrkom), ker jesti vsak dan v istem hotelu bi bil greh. Midva si vedno vzameva kup predjedi – na primer hobotnico, tzatziki, pečen sir (saganaki), razne namaze, mesne ali sirove kroglice in podobno. Tudi glavne jedi so odlične – musaka, pastitsio (grška različica lazanje), souvlaki (ražnjiči), ribe, kalamari … K vsemu temu pa seveda sodi slastna grška solata in kak kozarček dobrega vina (ki ga, mimogrede, tam prodajajo na kilograme, ne na litre – če hočeš v taverni naročiti liter vina, torej naročiš ‘kilo’ vina).
IMG_4956

Le ena izmed tavern, kjer smo uživali v dobri hrani.

IMG_4220

My big fat greek lunch

  1. Nekaj za vsakogar. Če imate radi lepe plaže, pojdite na Lefkas, če uživate v nočnem življenju in zabavah, na Mikonos, čudovita sta Naksos in Rodos, če vas zanima zgodovina, boste uživali na Kreti, najlepši pa po mojem mnenju vedno je in bo Santorini s tistimi značilnimi belo-modrimi hiškami. In pri vsem tem nikakor ne smemo pozabiti, da Grčija niso le sanjski otoki, ampak je lepa tudi celina, na primer Atene, ki čudovito združujejo zgodovino in sodobnost.
Mykonos_Hora_004_photo Y Skoulas

Mondeni Mikonos je kraj za zabavo.

dreamingreece_travel_guide_santorini_island_cyclades_greek_islands

Pravljični Santorini

Athens_OlympeionTempleOfOlympianZeus_325_photo_HKakarouhas.jpg

Tudi Atene ne razočarajo.

  1. Čudovite plaže. Plaže so res lepe, ne glede na to, kam greste. Na Santoriniju boste našli plažo s črnim vulkanskim peskom, na Lefkasu peščene plaže s čudovito turkizno vodo, ponekod na Karpatosu plaže, ki so podobne tistim v hrvaški Istri – vsak najde tisto, kar si zaželi.
Isola Lefkada

Na Lefkasu je voda tako turkizna kot bi bili na Maldivih.

Crete_Chania_KissamosBeach_3925_photo Y Skoulas.jpg

Našli boste plaže za vsakogar

  1. Lepa mesteca in veliko možnosti raziskovanja. Na vsakem izmed otokov je ogromno možnosti za oglede, zato je po mojem mnenju NUJNO, da najamete avto in se odpravite raziskovat. Vozite se in se ustavite, kjer se vam zazdi – poleg glavnih turističnih znamenitosti pa na ta način odkrijete lepe vasice, skoraj zapuščene zalive, odmaknjene taverne ter ljubke cerkvice in Grčijo spoznate še v čisto drugi luči.
Photo by Minas Lyristakis .jpg

Čudovita vasica Olympos na Karpatosu

fotografije: Tina Guček,  Minas Lyristakis, Dreamingreece, G. Filippini/GNTO, K. Kouzouni/GNTO, Y. Skoulas/GNTO, H. Kakarouhas/GNTO

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.