TOP 3: KOPENHAGEN

S Tadejem sva si privoščila nekaj dni »na off« oziroma brez otrok. Iskala sva destinacijo, kjer še nisva bila in padla je ideja: pa pojdiva v Kopenhagen. Kako je bilo? Odlično! Top tri razloge, zakaj obiskati dansko prestolnico najdete spodaj …

IMG_7581

  • Hrana! Ena izmed značilnih danskih jedi so obloženi kruhki smørrebrød, ki jih najdete v tisoč in eni različici. Obloženi so z ribami, rakci, tatarskim biftekom, mesnimi kroglicami, zelenjavo … Izbira je samo vaša in je zares velika, kruhki pa so zares odlični.

IMG_7798

IMG_7565
Gre za mesto, kjer najdete ljudi z vsega sveta in temu primerna je tudi kulinarika, saj tu najdete vse mogoče svetovne dobrote. Ker je mesto precej drago (če je ta post namenjen naštevanju plusov, naj kot minus omenim, da vas izlet v Kopenhagen ne bo prišel ravno poceni), sva se midva znašla tako, da skorajda nisva jedla v restavracijah, kjer bi za eno glavno jed odštela tudi do 30 evrov. Namesto tega sva bila redna obiskovalca tržnice Torvehallerne, kjer je izbira hrane neverjetna, cene pa čisto sprejemljive. Privoščite si lahko vietnamske dobrote, francoske sendviče z raco, ostrige ali suši, argentinske empanade, korejski street food, eksotično sadje, pice, sladice in še in še. Raj za gurmane, skratka!

IMG_7658

Slasten vietnamski sendvič bahn mi

IMG_7662

  • Mesto samo! Mesto samo je čudovito – polno lepih kotičkov in čudovitih ulic in hišk. Naju je najbolj navdušilo barvito pristanišče Nyhavn, ki je kot iz pravljice.
IMG_7603.JPG

Kot v pravljici!

IMG_7578.JPG

Omeniti seveda velja še marsikaj – na primer razgledni stolp Rundetaarn (v katerem do vrha ne vodijo stopnice, ampak klančina, po kateri se je nekoč kralj vzpenjal kar s konjem), zanimivo sosesko Christiania (kjer veljajo čisto posebna pravila – med drugim lahko med sprehodom kupiš kakšen joint), mestne parke in palače in še bi lahko naštevala.

IMG_7641.JPG

Rundetaarn, s katerega je lep razgled na mesto

IMG_7673

Christiania je res poseben del mesta, v katerem ne veljajo klasična pravila.

IMG_7542.JPG

Eden izmed mestnih trgov

IMG_7561

  • Zgodovina! Ljubitelji zgodovine, bodo tu prišli na svoj račun, saj je v mestu in njegovi bližini kup palač, v katerih je marsikaj zanimivega. Midva sva si med vsemi palačami od zunaj ogledala palačo Amalienborg (če jo boste obiskali, se opravite še do vode, saj je skoraj nasproti palače opera, ki je ena najdražjih opernih hiš na svetu), od znotraj pa sva si ogledala grad Rosenborg, v katerem je fantastična zbirka kraljevih draguljev.
IMG_7703.JPG

Parkov je veliko in narava je čudovita!

IMG_7707.JPG

Grad Rosenborg

IMG_7732

Je primeren za družine? Ker na najinem blogu pogosto najdete tudi nasvete, kaj na potovanjih početi z otroki, naj vam zaupam, da vam v Kopenhagnu tudi družinsko ne bi bilo dolgčas. Nenazadnje so z Danske doma slavni Hans Christian Andersen in kultne Lego kocke 🙂 Imajo pa tudi živalski vrt, akvarij, muzeje, prilagojene za otroke (med drugim cirkuški muzej in malce izven mesta tudi muzej vikingov in vikinških ladij), eksperimentarium, veliko lepih parkov nenazadnje pa tudi ogromen zabaviščni park Tivoli, kjer se bo lahko zabavala vsa družina (računajte pa, da vstopnice niso ravno poceni).

IMG_7532

Seveda sva tudi midva za otroka morala kupiti vsakemu en paketek ‘legic’

IMG_7665

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.