Kruh malo drugače – fougasse

Danes na tapeti: recept za čudovit kruh, ki izgleda fenomenalno in je odličen sopotnik za narezke, terine, paštete, mesnine in sire. Izdelava je zelo enostavna, saj testa ni potrebno mesiti. V starih časih – pred termostatskimi pečicami in termometri – so peki z njim testirali temperaturo krušne peči.

IMG_7883

Za štiri fougasse potrebujemo:

500 g polbele krušne moke

10 g soli

350 g vode

10 g svežega kvasa

 

Moko damo v večjo posodo, vanjo na drobno nadrobimo kvas ter dobro premešamo. Dodamo sol in vodo ter z leseno kuhalnico mešamo dokler se vsa moka ne vkomponira v testo. Pustimo počivati 10 minut. Ko se čas izteče, z mokro roko (ali mokro silikonsko lopatko) naredimo serijo potegov in prepogibov (tehnika stretch and fold). Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in zopet pustimo počivati 10 minut. Zadnja dva koraka ponovimo še dvakrat, nato pa testo pustimo vzhajati približno eno uro – dokler se njegov volumen ne poveča za dvakrat.

Ko je testo vzhajalo, ga previdno prevrnemo na pomokan pult. Testo po vrhu izdatno pomokamo in ga razdelimo na štiri dele. V vsak del s plastično lopatko za testo (lahko tudi s kreditno kartico) zarežemo večjo sredinsko zarezo ter par manjših na vsaki strani (glej sliko).

Kar se peke tiče, se fougasse najlepše speče na kamnu za pizzo, ki smo ga vsaj eno uro segrevali na 230 C. Če kamna za pizzo nimate, poskusite trik iz recepta za margarito  (pekač, ki se tesno prilega na rešetke, obrnete narobe in postavite v pečico). Pozor: tudi pekač je pred peko potrebno dobro segreti.

Testo s pomočjo loparja za pice, ki ste ga predhodno dobro pomokali, prestavite na kamen in pecite 12 minut na 230 C. Če loparja nimate, si lahko pomagate z okrog obrnjenim pladnjem ali pekačem – ne pozabite pa ga pomokati, da se vam testo ne prime.

Pa še to: testo lahko naredite tudi večer prej in ga vzhajate čez noč. V tem primeru je testo zaradi daljše fermentacije še bolj rahlo in še lažje prebavljivo. Če se odločite za dolgo vzhajanje, namesto 10g kvasa dodajte samo en gram, testo pa pokrito vzhajajte v hladnem prostoru recimo čez noč. Idealna temperatura je 20 C.

IMG_9052

Tudi tole je fougasse – slikali smo ga v neki newyorški pekarni, kjer so ti kruhi razstavljeni kot kakšna umetniška dela. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.