Na izlet, na grad

Ideje, kam na izlet, pridejo vedno prav. Tokrat predstavljamo štiri slovenske gradove – Ljubljanski in Blejski grad ter grad Kamen in Stari grad Smlednik.

Ljubljanski grad je grad, kamor gremo najraje takrat, kadar se tam kaj zanimivega dogaja – na primer kakšna predstava za otroke ali Grajski dnevi, od koder so tudi fotografije. Za otroke se doživetje začne že z vzponom z vzpenjačo, nadaljuje pa na vsakem koraku. Uživali bodo na vzponu na stolp in ogledu Ljubljane, malo večjim bo zanimiv ogled muzejske zbirke, nikakor pa ne zamudite tudi ogleda Lutkovnega muzeja.

Mimogrede – otroci, mlajši od 7 let v spremstvu staršev imajo na Ljubljanski grad prost vstop.

Mamicam bo všeč Grajska trgovinica, ki je odprta 365 dni na teden in v njej najdete kup zelo luštnih stvari. Če vaši otroci radi berejo, jih morda razveselite z ljubko knjigo o grajski podgani Frideriku, ki jih bo nedvomno navdušila.

Na Blejskem gradu sva bila s Tadejem letos prvič po dolgem času, otroka pa sploh prvič. Mene je najbolj očaral razgled na jezero na eni strani in Triglav na drugi, otrokoma pa je bilo (itak) všeč vse. Sprehodili smo se skozi muzej, poskušali sladek med v trgovinici, občudovali kovane izdelke v kovačiji in se sprehajali po lepo urejenem gradu in grajskem dvorišču. Edini minus Blejskega gradu je precej visoka cena, ampak se mi zdi, da tistih enkrat na nekaj let, si pa tudi to lahko privoščimo.

Čisto brezplačno pa si lahko ogledate grad Kamen v bližini Begunj. Mi smo nanj naleteli precej po naključju, ampak je res veličasten. Ogledate si ga lahko samo od zunaj oziroma se sprehodite po “ruševinah”, ampak če boste v bližini, vam ga priporočamo, ker je res zanimiv. Sploh če si ga boste ogledali v družbi kakšnih fantičev, se bodo v svoji domišljiji hitro prelevili v viteze :).

foto: Miran Kambič (slovenia.info)
foto: Miran Kambič (slovenia.info)

Stari grad Smlednik je eden tistih, ki nas je pozitivno presenetil iz večih razlogov. Vzpon do gradu ni naporen in dolg, na poti pa so nas razveselile še gugalnice. Ko pa smo prispeli do gradu, nas je tam čakalo igrišče, jabolčni zavitek in čudovit razgled. Ker Juno in Maj obožujeta plezanje, sta z največjim veseljem plezala po skalah in uživala vsako minuto, ki smo jo preživeli na gradu. Obisk gradu je luštna ideja za izlet, kadar nimate ravno cel dan časa, da bi se odpravili kam dlje, pa vas vseeno mika skočit nekam v naravo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.