Zanimiva zgodovina, prijazni ljudje, lepa narava – vse to nudi Tržič

Tržič je bil zame vedno le tisto majhno mestece, mimo katerega smo se peljali, ko smo šli v Ikeo v Celovec. Nisem vedela, da zamujam marsikaj in ko boste prebrali spodnje vrstice, boste morda tudi vi ugotovili, da si za Tržič splača vzeti čas.

Mene je navdušil že sam sprehod po centru mesta, ki je res lep, škoda le, da ni zaprt za promet, saj bi bil sicer naravnost pravljičen. Ozke ulice, urejene hiše in drobni detajli so tisti, ki naredijo piko na i.

Med sprehodom naredite vsaj dva postanka (poleg obvezne kavice in slastne tortice v mestni kavarni, seveda). Obiščite najstarejšo hišo v Tržiču, približno 250 let staro Kurnikovo hišo. Za obisk se morate najaviti, ampak se res splača – poleg tega, da si boste ogledali razstavo kolarstva, in izvedeli, kako so včasih živeli (otroci so izvedeli marsikaj zanimivega, med drugim to, koliko ljudi naenkrat je včasih spalo v eni sami postelji), se lahko dogovorite tudi za različne delavnice. Mi smo delali ‘flike’, nekakšne kruhke, ki malo spominjajo na pico in ko so se spekle v črni kuhinji, smo jih tudi pojedli. Otroci so bili zelo ponosni na svoje izdelke.

Kurnikova hiša sodi po okrilje Tržiškega muzeja, ki je prav tako obvezen postanek v Tržiču. Sploh, če imate otroke, saj je zelo interaktiven. Otrokom nihče ne bo rekel, da se česa ne smejo dotakniti, ob vstopu pa bodo prejeli tudi knjižico, v kateri bodo lahko reševali različne naloge, lepili nalepke in zbirali žige, medtem, ko se boste sprehajali skozi različne sobe.

Izvedeli boste marsikaj o zgodovini smučanja, usnjarstva, čevljarstva in kolarstva, otrokom pa bo verjetno najbolj zanimiva zmajeva soba. Zmaji imajo namreč v zgodovini mesta pomembno vlogo. Kakšno? Vsega vam seveda ne morem izdati.

Če Tržič obiščete poleti, se lahko ohladite tudi na Gorenjski plaži, seveda pa nikakor ne smete izpustite tudi zanimive narave, ki ga obdaja … O tem pa v naslednji objavi 🙂

In še to – če se odločite, da bi v Tržiču preživeli več kot le en dan (kar vam močno priporočamo), sta tule dva predloga za družinam prijazne nastanitve, v tej objavi pa preberite o zanimivem sprehodu po Dovžanovi soteski in obisku rudnika živega srebra.

3 thoughts on “Zanimiva zgodovina, prijazni ljudje, lepa narava – vse to nudi Tržič

  1. Pingback: Podajte se v naravo in postanite raziskovalci | travel, food and all things good

  2. Pingback: Kam na ‘bone’? V Tržič! | travel, food and all things good

  3. Pingback: V gorski pravljici … | travel, food and all things good

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.