Odprte vasi – unikaten način dopustovanja na podeželju

Leto 2020 je bilo leto, ko smo bolj kot kadarkoli prej cenili, v kako čudoviti državi živimo. Slovenija resnično nudi nekaj za vse okuse in čeprav so nam potovanja v tujino onemogočena (ali vsaj precej otežkočena), nam »doma« prav nič ne manjka. Zlasti zato, ker obstaja čedalje več zanimivih destinacij, ki obiskovalcem ponujajo »nekaj več«.

Junija letos se odpira še en nov koncept, in sicer Odprte vasi, ki temelji na pristni vezeh med naravo in ljudmi. »Odprte vasi so zgodba, ki vključuje neverjetne turistične prednosti. Tu se srečate s ponudniki dizajnerskih, trajnostnih nastanitev MAXI, ki so certificirane z oznako Green Key in imajo kapaciteto za 4 osebe. Domačini in ponudniki gostom odprejo svoja vrata, jih vključijo v svoj vsakdan ter jim ponudijo neponovljiva doživetja. V zgodbo Odprtih vasi so vključene tudi izbrane gostilne z vrhunsko kulinariko, različne atrakcije, muzeji in galerije. Ne manjka pa niti aktivnih doživetij s konji, adrenalinskimi športi, kolesarjenjem, športi na vodi, padalstvom, zenom na zeliščni kmetiji, marmeladnim šovom … V ponudbi vsake nastanitve Maxi pa sta tudi dve kolesi,« pravijo snovalci koncepta Odprte vasi.

Počitnice z dodano vrednostjo

Poleg bivanja v čudovitih nastanitvah, boste lahko s svojim partnerjem ali družino uživali v doživetjih, ki počitnicam dajejo piko na i. Spoznali boste lahko gospodarja, ki vas bo povabil v klet in vam ponudil svoje vino. Gospodinjo, ki vam bo postregla najboljšo zelenjavno mineštro in vam je pripravljena zaupati recept za slastno potico. Lahko se boste seznanili s procesom stekleničenja penine, pripravljene po klasični metodi zorenja, otroci bodo lahko nahranili kokoške in pobrali sveža jajca, na vrtu nabrali zelenjavo in se naučili pripraviti zeliščno frtaljo. Lahko boste oščetkali konja, usvojili veščine ježe in odjahali v družbi konjenikov na popoldanski izlet po obronkih vasi, v naravi, ki ima v vsakem letnem času drugačne barve. Zmleli moko in spekli kruh v krušni peči, z gospodarjem pretočili vino v nov sod in si zvečer privoščili kozarec v družbi ljubljene osebe ali prijateljev.

Zakonca Leban s kmetije Na hribu bosta doživetje Odprtih vasi dopolnila s ponudbo turističnega jahanja in ekološko kmetijo.
Zakonca Kobal sta prostor za piknik umestila na rob lipovega gozda, s pogledom na enega najlepših ohranjenih gradov v Sloveniji, rihemberški grad. Gostje, ki ju lahko obiščejo tudi na kolesu – električnem, najbolj zagrizeni pa na navadnem – bodo pri družini Kobal začutili mešanico vipavsko-kraške klime.
Borut Leban v Odprte vasi vstopa s posebno zgodbo. Z zgodbo o vinu v amforah, ki se je pričela pred dobrimi desetimi leti. »Gostu, ki nas obišče, bi rad predstavil svoj način razmišljanja ter pristop do vinogradništva in vina. Želim si, da spozna vina, ki dozorijo na povsem naraven način in so lahko boljša in tudi bolj zdrava od vin, ki so pridelana s pomočjo enoloških sredstev,« pove Leban o popolnoma drugačnem pogledu na oranžna vina, ki v njegovi kleti trenutno zorijo v že štirih amforah.
Družina Vižintin zna za gosta vedno lepo poskrbeti. »Poleg oljčnega olja ponudimo tudi v krušni peči spečen hlebec domačega kruha,« pravijo.
S projektom Odprte vasi se veselijo novih gostov tudi v domačiji Na Štacjonu iz Prvačine. Zanje imajo pripravljena različna doživetja. »Goste popeljemo v sadovnjak. Seveda je najlepše takrat, ko drevesa cvetijo ali ko je čas pobiranja plodov. Že zdaj se veliko mimoidočih ustavi, z nami poklepetajo, nekateri kupijo gajbico pravkar obranega sadja, drugi si ga radi naberejo sami – in polno je takšnih, ki so navdušeni nad novim znanjem.«
Zapuščina aleksandrink se je v vasi Prvačina začela počasi odstirati okoli leta 2005, ko so ustanovili Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink Prvačina. »Zasluga, da je bila za osrednje prizorišče ohranjanja spomina na aleksandrinke izbrana prav Prvačina, gre potomkam in potomcem, ki so ta spomin v vasi negovali in ga ohranjali živega – in to počno še danes,« pravi predstavnica društva Vesna Humar.

Več o Odprtih vaseh, ki se nahajajo v Vipavski dolini, najdete na portalu www.odprtevasi.si, na katerem so vedno na razpolago aktualne lokacije Maxijev, ponudba lokalnih doživetij v stiku z domačini ter turistične znamenitosti in atrakcije v bližini. Izbiri lokacije, rezervaciji prostega termina in plačilu sledi dostava KODE za uporabo izbrane nastanitve. Ob prihodu v Odprte vasi pa vse goste pričaka tudi kartica ugodnosti, ki jo lahko izkoristijo ob obisku izbranih turističnih znamenitosti ali gostinskih lokalov po vsej Sloveniji.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.