Prijazna Portugalska

Kam na potovanje, da let ni predolg, pa da se vseeno »preseliš« v malo drugačen svet, ki ponuja marsikaj zanimivega? Naš predlog: na Portugalsko. In zakaj naslov prijazna Portugalska? Ker se nam je zdela to ena res zelo prijazna in prijetna destinacija za družinsko potepanje.

Potovali smo v času prvomajskih počitnic, in sicer smo leteli v Porto, od tam pa smo z najetim avtomobilom naredili »krog« do Lizbone in nazaj. V naslednjih vrsticah pa kar po vrsti, kaj je najbolj navdušilo naju in otroke:

Porto je z eno besedo krasen. Ravno prav velik (bolje rečeno majhen), da ga lahko prehodiš, precej poceni, predvsem pa mesto z dušo. Nas je najbolj navdušil predel ob reki, kjer kar vrvi od uličnih umetnikov, ki plešejo in pojejo in kjer vlada neka pozitivna energija. Od tem se lahko podate tudi na kratko vožnjo z ladjico in občudujete mesto z vodne perspektive.

Ena od zanimivosti v Portu je znana knjigarna Livraria Lello, ki je ena od najstarejših knjigarn v Evropi, govori pa se, da naj bi navdihnila J. K. Rowling za videz njene slavne Bradavičarke. V njeni bližini je tudi stolp Clérigos, od koder je krasen razgled.

Za otroke je morda zanimiv World of discoveries, ki smo ga mi zaradi precejšnje gneče sicer izpustili. Gre pa za nekakšen interaktivni »muzej«, v katerem izveš vse o slavnih portugalskih raziskovalcih, ki so svoje čase odkrivali svet.

Aveiro velja za portugalske Benetke in dejansko se po kanalih v mestu lahko zapeljete z nekakšnimi gondolami. Mesto samo je slikovito in polno zanimivih kotičkov, mi pa smo v njem le pojedli kosilo in se napotili do bližnjih plaž.

Le nekaj minut vožnje iz Aveira je Costa Nova, znana po ljubkih črtastih hiškah in dooooolgo peščeno plažo. Krasen kraj za nekaj uric oddiha na plaži – če niste preveč zmrzljivi, pa lahko celo skočite v hladen Atlantik.

Pot nas je potem vodila na jug – v mestece Sintra, ki je znano po tem, da je v njem en grad in kar pet palač. Če bi želeli videti vse, bi morali biti tam vsaj dva, če ne celo tri dni, mi pa smo v enem dnevu videli dve palači. Prva je palača Pena, ki je zaradi barvitih in okrašenih stolpov res nekaj posebnega. Žal je svoji lepoti primerno tudi turistično oblegana, ampak nam nikakor ni bilo žal, da smo jo obiskali.

Druga palača, ki smo jo obiskali je Quinta da Regaleira, znana po tem, da je njena okolica čudovito urejena. Vrtovi, majhen gozdiček, jame, vodnjaki, stolpi – kot da si se znašel v pravljični deželi.

Iz Sintre smo se en dan podali kar z vlakom v Lizbono, kjer smo si ogledali najbolj zanimive točke – sprehodili smo se po stari mestni četrti Alfama, si ogledali znani stolp Belem in uživali v sproščenem vzdušju, ki pa nas vseeno ni tako navdušilo kot v Portu.

V neposredni okolici Lizbone in Sintre je še kar nekaj zanimivosti, na primer najbolj zahodna točka celinske Evrope (rt Cabo da Roca), mestece Cascais in lepe plaže …

Mi smo se na njih le na kratko ustavili, saj nas je na poti nazaj na sever čakal še en “biserček” – mestece Óbidos. Na vrhu mesta je grad, spodaj pa majhne ozke ulice, ki začarajo na prvi pogled. Če se le da, ga obiščite zgodaj, ko se po njem še ne sprehaja preveč turistov.

Za konec pa le še ena top značilnost Portugalske: super hrana. Mislim, da lahko kar z gotovostjo trdimo, da vsak, ki se je odločil za obisk te krasne destinacije, ne bo razočaran 🙂

1 thoughts on “Prijazna Portugalska

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.