Naše super grške počitnice: Skiathos

S Tadejem sva velika ljubitelja Grčije, najinega navdušenja pa sta se nalezla tudi tamalčka. Pred petimi leti smo res noro uživali na Rodosu, lani pa smo za naše počitnice izbrali dva grška otoka: Skiathos in Skopelos.

Leteli smo z Ryan Airom iz Benetk, na lokaciji pa smo najeli avto, s katerim smo dva tedna raziskovali oba otoka. Lahko bi se sicer odločili tudi za javni prevoz, saj so avtobusne povezave super, ampak mi imamo raje »svobodo«, ki nam jo omogoča avto. Prenočišče smo poiskali preko bookinga, in sicer smo bivali v apartmajih z lastno kuhinjico, v kateri smo vsako jutro skuhali kavo in na sončnem balkonu pojedli zajtrk, potem pa smo se odpravili novim dogodivščinam naproti. Apartmaja na obeh otokih sta imela tudi bazen, v čemer sta seveda uživala predvsem otroka. Cena? 70 evrov na noč. Kolikor sem se pogovarjala s prijateljicami, ki so lani dopustovale na Hrvaškem, se mi je zdelo vse skupaj precej ugodno.

Uživanje pred odhodom na plažo

Prileteli smo na Skiathos, kjer smo preživeli prvi teden. Na otoku je veliko lepih plaž. Nas je zelo navdušila plaža Mandraki, na kateri smo bili skoraj sami, ker je na zahodni strani otoka, pa smo uživali tudi v čudovitem sončnem zahodu. Če boste na plaži želeli preživeti ves dan, si prinesite hrano s seboj, saj je na plaži le en manjši bar.

Mandraki

Še ena plaža, ki si jo morate obvezno ogledati, je plaža Lalaria. Nahaja se na severnem delu otoka in je dostopna le s čolnom ali z ladjo. Če nimate dovoljenja za vožnjo (in izposojo) čolna, imate v mestu Skiathos kup ponudnikov dnevnih izletov, ki vas peljejo na Lalario, okoli Skiathosa ali na sosednji otok Tsourgias. Ta je svoje čase menda tako zelo navdušil člane skupine The Beatles, da so ga hoteli kar kupiti.

Lalaria

Med najlepšimi plažami na otoku naj bi bila plaža Koukounaries, ki jo na nekaterih spletnih straneh opisujejo kot sedmo najlepšo na svetu, tretjo najlepšo na Mediteranu in najlepšo v Grčiji. Sama se s tem nekako ne morem strinjati. Saj s plažo ni nič narobe, prav tako pa tudi ni takooooo zeloooo lepa. V primerjavi z zgoraj omenjeno plažo Mandraki je precej bolj obljudena, na voljo pa imate tudi najem pedalinov, SUP-ov in podobno.

Koukounaries

Plaž je na otoku še cel kup in zares ste lahko vsak dan na drugi, ko/če se jih boste naveličali, pa se lahko odpravite še v notrajnost otoka. Tam se nahaja zelo lepo urejen samostan Evangelistria, na poti do samostana pa je še majhna cerkvica z izvirom vode. Tam naj bi leta 1807 prvič dvignili grško zastavo (ki je bila skoraj takšna, kot jo poznamo danes).

Če smo dneve večinoma preživljali na plažah, smo se ob večerih večkrat sprehodili po glavnem mestu, ki ima enako ime kot otok. V njem ne manjka barov, restavracij, trgovinic in ulic, na katerih kar vrvi od turističnega živžava, zelo všeč pa nam je bila tudi četrt Plakes.

Skiathos town
Ena luštna “instagramabilna” sladoledarnica 🙂

In še to. Ker so na Skiathosu posneli nekaj prizorov filma Mamma Mia!, ljubiteljem tega filma nujno priporočam obisk letnega kina, v katerem predvajajo ta film. Čaka vas prav posebna izkušnja, v okviru katere ne boste le gledali filma, ampak boste lahko tudi zapeli in zaplesali in vsekakor si boste ogled zapomnili za vse življenje. In ko smo ravno pri Mamma Mii – večji del filma so posneli na sosednjem Skopelosu, kamor iz Skiathosa vozijo ladje in vas na dnevnem izletu peljejo do najbolj zanimivih točk (tudi slavne poročne kapelice na hribu).

Najboljši kino experience vseh časov

1 thoughts on “Naše super grške počitnice: Skiathos

  1. Pingback: Naše super grške počitnice: Skopelos | travel, food and all things good

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.