Bellissima Sicilia

Bil je prav takole mrzel januarski dan kot je danes, dve leti nazaj. To je bil tisti vikend, ko je Slovenijo ‘napadel’ žled in smo vsi tisti, ki ne maramo prevec mraza, cel vikend preždeli v toplem zavetju domacih sten. »Dost mam,« sem rekla Tadeju. »Naj vsaj sanjam poletje … Dajva rezervirat kakšne fajn karte …« In sva malo klikala in kako urico kasneje že rezervirala štiri karte za Sicilijo.

Dva tedna se nam je zdelo nekako ravno prav, da ne bi prevec hiteli. Odlocila sva se, da bomo odleteli v Trapani, kje blizu najeli sobo za prvih nekaj dni, potem pa vzeli rent a car in šli raziskovat. Tale prvi zapis naj bo namenjen najlepšim kotickom, ki so nas navdušili, v naslednjih dneh pa spišem še kaj na temo odlicne hrane!

ZAHOD

Naše popotovanje smo zaceli na zahodni obali. Bivali smo v Marsali, ogledali pa smo še Trapani, bližnje soline, se z vzpenjaco povzpeli v starodavni Erice in se z ladjo odpeljali na otok Favignana, kjer smo obcudovali najbolj turkizno vodo na svetu.

01

Ena izmed cerkev v Marsali.

02

Soline in mlini na veter pred Trapanijem

03

Tudi za otroke je na vsakem koraku kaj zanimivega.

04

Z vzpenjaco v Erice – spodaj Trapani

05

Erice – mesto na hribu naj bo na vašem ‘must see’ seznamu.

07

Otok Favignana smo odkrivali kar s kolesi.

08

Na Favignano vsekakor pridemo še kdaj!

09

Dobra stran tega, da imaš apartma s kuhinjo – na štantu kupiš rakce in ribe in si zvecer doma pripraviš odlicno vecerjo!

JUG

Na južni obali Sicilije je bil cas za nekaj znamenitosti – od naravnih (Scala dei Turchi) do kulturnih (dolina templjev v bližini Agrigenta). Ceprav je bila Juno takrat stara šele dobra tri leta je zelo uživala tudi v ogledu templjev in kipov – povsem jo je na primer navdušil kip Ikarja in zgodba o tem, kako je pogumni letalec odletel preblizu sonca.

10

Scala dei Turchi

11

Kip Ikarja v Dolini templjev

12

Juno pred templjem boginje Junone

JUGOVZHOD

Na jugovzhodnem delu Sicilije smo obiskali tri cudovita mesteca – mene je najbolj navdušila Ragusa, ki je postavljena visoko v hrib, podobna pa ji je tudi Modica. Ljubek in majhen Noto nas je navdušil z odlicnim sladoledom, potem pa smo pot že nadaljevali na vzhodno obalo.

15

Ragusa – eno izmed bolj posebnih mest.

16

Modica

18

Tegale lepotca smo slikali v Notu, kjer imajo baje najboljši sladoled na Siciliji.

VZHOD

Mesto Siracusa smo videli na karticah, kjer nas je navdušilo, v živo pa malo manj. Veliko vec karizme ima Taormina, ki je sicer precej turisticna, ampak vsekakor vredna, da se skozi njo vsaj sprehodite. Še skok na znamenito tržnico v Catanii, potem pa nam je že malce zmanjkovalo casa. Ker sem sama severni del Sicilije že videla, smo jo mahnili kar cez sredino otoka nazaj proti našemu izhodišcu – Marsali. Vmes smo se za eno noc ustavili še v Palermu, kjer pa je vladal tak prometni kaos, da smo tam res samo prenocili.

19

Siracusa je na kartici zanimivo mesto, v živo pa nas ni ocaralo.

20

Ozke ulice Taormine

21

Kiklop – priložnost za spoznavanje mitov.

23

Mecarica na tržnici v Catanii

24

V hotelu nad Palermom smo prenocili, mesto pa smo izpustili.

Kaj naj napišem ob koncu?

Sicilija res ponuja nekaj za vsakogar. Lepa mesta, veliko zgodovine, krasne plaže in super ljudi. V vseh štirinajstih dneh nismo imeli niti ene slabe izkušnje, uživala pa sta tudi oba otroka, tako da je vsekakor primerna tudi za družine. Prenocišca smo iskali kar sproti preko bookinga in vedno našli kaj cistega in cenovno primernega in edina stvar, ki bi jo morda spremenila, bi bila ta, da bi ostali še kakšen dodaten dan, saj je zares veliko za videti in za doživeti.

25

1 thoughts on “Bellissima Sicilia

  1. Pingback: Kam za prvi maj? | travel, food and all things good

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.