New York za otroke

Če je vaša prva misel ob besedah New York, da je to betonska džungla, v kateri otroci res nimajo kaj početi, naj vam takoj na začetku povem, da se motite. Mi smo kot družina v tem mestu zelo uživali in zlasti Juno (Maj je bil morda še premajhen), se pogosto spomni na to potovanje in vpraša, če bomo še kdaj šli tja. In v čem sta otroka najbolj uživala?

IMG_8406

1. Igrišča!

Kdo bi si mislil, da bomo na Manhattnu našli toliko igrišč? In to igrišč, ki so nekaj čisto posebnega in tisočkrat boljša od tistih v Ljubljani (besede moje hčerke, seveda). Vsak dan smo tako hodili po mestu in si ogledovali razne zanimivosti, ko pa smo postali utrujeni, smo poiskali najbližje igrišče, kjer smo se ustavili za kakšno urico. Tadej nama je šel v Starbucks po kakšno kavico, otroka sta pojedla kakšno malenkost, potem pa sta uživala na plezalih, gugalnicah in toboganih. Skoraj na vseh igriščih so otrokom na voljo tudi kanglice, lopatke, žoge in druge igrače, ki jih lahko uporabljajo po mili volji.

IMG_8231

Le eno od mnogih igrišč v Centralnem parku

IMG_8387k

Union Square

IMG_8387e

2. Muzeji!

Predvsem en muzej – naravoslovni. Seveda so bili v prvi vrsti na vrsti dinozavri in divje živali, ampak potem sta si želela ogledati tudi druge stvari in glede na to, da je muzej ogromen, me je presenetilo to, da smo prehodili dobršen del in da sta z zanimanjem gledala in poslušala in se nista prav nič pritoževala, da sta utrujena.

IMG_8479

Uau, mami, si vidla???

IMG_8493

3. Prevozna sredstva!

Vsak dan smo se seveda vozili s podzemno, kar je bilo posebno doživetje predvsem za Maja, ki obožuje vlake, preizkusili pa smo še nekaj zanimivih prevoznih sredstev. Juno je bilo najbolj všeč na ladji, preizkusili pa smo tudi nekakšno ‘rikšo’ in to povsem zastonj. Ko smo se sprehajali po Centralnem parku, nas je v hrvaščini ogovoril nek Makedonec, ki po parku v rikši prevaža turiste. Slišal je naš jezik in nas vprašal od kod smo, nato pa nam ponudil brezplačno vožnjo.

IMG_8193a

Spali smo v Bronxu, tako da smo se vsak dan z vlakom peljali na Manhattan.

IMG_9530

South Ferry – brezplačna vožnja …

IMG_9543

… s popolnim razgledom!

IMG_9224

Z rikšo po Centralnem parku 🙂

4. Parki!

Veliko zanimivih parkov je v mestu. V Botaničnem vrtu smo si ogledali, kako cvetijo češnje, v Union Square parku smo preizkušali dobrote s tržnice in se igrali na igrišču, najbolj všeč nam je bil pa seveda Centralni park. Igrišča, jezerca, kip Alice iz čudežne dežele (po katerem plezanje ni prepovedano, ampak ga celo vzpodbujajo), na koncu pa še piknik z razgledom na mesto – vse to so razlogi, da nam je bil Centralni park naš najljubši del mesta.

IMG_9240

Brooklyn Botanical Garden

IMG_8902

Ko cvetijo češnje …

IMG_9077

Piknik v Centralnem parku

IMG_9074

IMG_9204

Juhuuuu!

IMG_9186

Srečnica je zaplesala s čisto pravo baletko

IMG_9108

Plezanje po kipu Alice

5. Živalski vrt!

Odločili smo se, da bomo obiskali tudi živalski vrt v Bronxu, ki pa me je – resnici na ljubo malo razočaral. Vstopnina je zares visoka, veliko stvari pa moraš še doplačati, če jih želiš videti. Otroka sta seveda uživala, midva pa sva bila malo manj navdušena.

IMG_8734

Mami, poglej, kako velika sem!

IMG_8804

V živalskem vrtu je tudi kotiček, kjer otroci lahko pobožajo domače živali.

6. Vse drobne posebnosti mesta!

New York je res posebno mesto in med sprehodom doživiš ogromno zanimivega. Srečaš gasilce, se slikaš z Elso in Anno, obiščeš naaaajvečjo trgovino z igračami ali nahraniš kakšno veverico. Juno je uživala tudi ogledu muzikala Aladin, New York pa sta si oba zapomnila tudi po tem, da smo tam pojedli ogromno dobrot.

IMG_8334

V vodnjaku plavajo gumijaste račke – kako kul!

IMG_9393

Njen prvi broadwayski muzikal

IMG_8411

Times Square

IMG_8241

Uau, tale trgovina z igračami pa je nekaj posebnega!

IMG_8593

Vedno smo morali imeti v žepu kak priboljšek za veverice

IMG_8313

Ko srečaš gasilce, ki ti dajo petko!

IMG_9573

 

1 thoughts on “New York za otroke

  1. Pingback: Kam za prvi maj? | travel, food and all things good

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.