Divji Flores

Letos smo se že drugič odpravili na Bali in ker smo želeli še malo popestriti naše počitnice, smo poleg Balija obiskali še en indonezijski otok – Flores, ki ima sloves malce bolj divjega in neturističnega otoka.

0052

Bivali smo v pravljičnih bungalovih na plaži, ki jih je tam postavil Slovenec Andrej Zorko in lahko rečem, da je bilo kot v pravljici. Prav kmalu obljubim en zapis, kako lepo je bilo tam, zdaj pa se raje posvetim samemu Floresu.

Za razliko od Balija je res malce manj turističen – ves teden, ko smo bili tam, na primer nisem videla niti enega supermarketa, ampak le tiste obcestne trgovinice, v katerih je izbira pač omejena. A ne razumite me narobe – meni je to zakon. Da še obstajajo kraji, kjer razvajenim turistom ni na vsakem koraku na voljo čisto vse, kar si zamislijo.

0173

Kjerkoli smo se pojavili, smo bili domačinom zelo zanimivi in kar naprej so se hoteli slikati z Juno in Majem.

Najbolj zanimiva izkušnja šopinga na Floresu je bil vsekakor obisk lokalne tržnice, kjer je na voljo vse – od zelenjave, sadja in začimb, do rib in še živih kokoši. Prodajalci in prodajalke svoje blago večinoma razstavijo kar na odeji po tleh, nekateri pa imajo tudi nekakšne mizice, ki nadomeščajo stojnice. Za razliko od mnogih azijskih tržnic, nakupovanje tu ni tako zelo poceni kot bi si morda mislili – večina stvari namreč na Floresu ne raste in jih je treba tja pripeljati, tako da je v ceno pač ‘vključen’ tudi prevoz.

0166

0174

0176

Če vas bo pot kdaj popeljala na Flores, nikar ne zamudite tudi ogleda tamkajšnje največje znamenitosti – vulkana Kelimutu in treh jezer. Mi smo vse skupaj združili v zanimivo izkušnjo, in sicer smo se iz bungalova z avtom odpeljali ob dveh zjutraj, saj nas je do tja čakala triurna vožnja. Prišli smo ravno na sončni vzhod, ostali tam še kakšno urico ali dve (otroci so se zabavali z opazovanjem opic in sploh niso želeli domov), potem pa smo se odpravili na zajtrk v bližnje mesto.

0190

Dobre volje kljub zeloooo zgodnji jutranji uri 🙂

0208

0200

In po zajtrku? Skok na Koka Beach, kjer smo se do popoldneva zabavali s skakanjem v valove in se predajali topli vodi. Užitek na polno!

0218

0227

Še nekaj morate na Floresu nujno preizkusiti: snorklanje. Mi smo si privoščili celodnevni izlet, ki je izgledal tako, da so nas domačini najprej odpeljali nekam, kjer so ribe še posebej pisane in korale še posebej zanimive, potem smo se šli kopat na eno izmed rajskih plaž, medtem, ko so nam oni skuhali kosilo, po kosilu, ki smo ga pojedli na ladji, pa smo se počasi vrnili domov.

0145

0154a

Prijazni domačini obožujejo otroke

0160

Postanek za kopanje in kosilo. Ni slabo, kajne?

Priporočam Flores? Vsekakor! Nas je navdušil in s Tadejem si želiva, da bi se čez nekaj let znova vrnili tja – morda za novo leto, ko bi lahko opolnoči v kopalkah in v morju vzklikali: SREČNO!

One thought on “Divji Flores

  1. Pingback: Sanje na plaži | travel, food and all things good

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.