#SRB: Srbija – vredna obiska!

Naše zadnje potepanje je bilo po Srbiji in veliko ljudi me sprašuje za moje vtise, ki so – moram priznati – izjemno pozitivni.

IMG_6649.JPG

Že ko smo se pripravljali na odhod, sem z veliko strani slišala, kako prijazni so Srbi in to se je izkazalo za povsem resnično. Preprosti, nasmejani, vedno pripravljeni pomagati, predvsem pa navdušeni nad otroki. Prijazni ljudje so bili prva pozitivna točka, mimo katere nisem mogla. Naslednja je bila raznolikost vsega, kar je povprečnemu turistu tam na voljo. Velike beograjske avenije in sodobni šoping centri, čudovita narava, ljubke vasice, izjemno lepe cerkve, zanimivi muzeji … Mislim, da v Srbiji res vsak najde nekaj zase, ne glede na to, kaj išče na svojih potovanjih. Da niti ne pozabim na to, da je dobro poskrbljeno za družine, o čemer bom še poročala.

IMG_6610

Ulica Kneza Mihaila, na kateri najdete trgovine kot sta Zara in H&M, občudujete ulične umetnike ali si privoščite kavico v kateri izmed kavarn.

IMG_6611

trzni-soping-centar-rajiceva-mondo-goran-sivacki-26

Na svoj račun v Srbiji pridemo tudi mame 🙂

Beograd se mi je v dneh, ki sem ga preživela tam zazdel kot nekakšna mešanica sodobne evropske metropole in časov, ki se jih spominjam iz svojega otroštva. Ostanki socialistične arhitekture se mešajo z veličastnimi stavbami iz začetka prejšnjega stoletja, vmes pa lepo vpeljujejo sodobne elemente, kot je na primer hotel, kjer smo bivali. Na ulici Kneza Mihaila, namreč stoji butični hotel Mama Shelter, ki nas je popolnoma navdušil. Pisani in oblikovno zanimivi kosi pohištva, lepi kotički za pitje kavice ali le občudovanje beograjske vedute, prostorne in lepo opremljene sobe, cene pa povsem sprejemljive.

Kot velika gurmanka seveda ne morem mimo hrane, ki je v Srbiji preprosto izjemna. Čeprav so znani po dobri hrani z žara, je to le en delček iz mozaika srbske kulinarike. Poleg pleskavic, čevapčičev in lepinj, smo se mi tam najedli odličnih juh, izjemnih mesnin in sirov, sočnega mesa izpod peke, zelenjave na tisoč in en način, za konec pa tudi slastnih sladic, pri čemer so na veliko veselje otrok prevladovale palačinke.

IMG_6307

Ena izmed bogatih predjedi, ki smo jih jedli v restavraciji Woodland v Kragujevcu.

IMG_6410

Meso z žara, krompir s kajmakom, zelenjava in solata … Slastno!

IMG_6651

Tortica Moskva

IMG_6543.JPG

Glavno, da so palačinke – navadne ali ameriške 🙂

Srbija torej resnično ponuja ogromno in njen obisk vam vsekakor priporočamo – tako za obujanje spominov (zlasti tisti, ki ste bili še rojeni v nekdanji skupni državi, boste prišli na svoj račun) kot tudi za vse tiste, ki radi vidite in doživite kaj novega in zanimivega!

IMG_6274.JPG

1 thoughts on “#SRB: Srbija – vredna obiska!

  1. Pingback: #Srbija: Ko te očarajo ‘malenkosti’ | travel, food and all things good

Komentiraj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.