#SRB: Beograd, ki nas je vse navdušil

V Beogradu sem bila prvič in priznam, da je bila moja prva asociacija, ko sem pomislila na to mesto, da se gre tja predvsem zabavat na tiste ‘slavne’ splave, jest čevapčiče in pleskavice, vmes pa morda pogledat še kakšno znamenitost, na primer Titov grob. Zato v resnici nikoli nisem razmišljala, da bi ga obiskali družinsko, ampak sem nagovarjala prijateljice, da bi se enkrat organizirale in šle tja skupaj. 

IMG_5973

Ker pa smo vse mame in težko najdemo skupni prost vikend, smo z našim obiskom Beograda odlašale in odlašale in vmes je prišlo vabilo srbske turistične organizacije, da bi v imenu Mamiblogerk skupaj s še dvema družinama obiskali Srbijo kot družinsko destinacijo. Bili smo več kot prijetno presenečeni in seveda smo takoj privolili! V Beograd smo iz Ljubljane leteli z Air Serbia, kar je meni kot nekomu, ki ne mara dolgih voženj z avtom res ustrezalo, ampak priznam, da bi tudi vožnjo zdržala, saj (vključno s čakanjem na mejah) do tja potrebuješ le okoli pet ur.

IMG_5950

In kaj nam je bilo tam najbolj všeč?

Ko sem otrokoma rekla, naj povesta eno stvar, ki jima je bila najbolj všeč v Beogradu, sta začela naštevati in naštevati. Le eno stvar je pač nemogoče izbrati med toliko zanimivimi. Tako da … tule je naš izbor:

  • Živalski vrt in lunapark! 

Maj je velik ljubitelj živali in ko smo mu povedali, da gremo v živalski vrt, je kar vriskal! Živali imajo ogromno, najbolj pa so bili otrokoma zanimivi slon, lev in levinje, podvodni konji in pa aligatorka Muja, ki je v ta živalski vrt prišla davnega leta 1937, ko je bila stara dve leti, kar pomeni, da jih danes šteje že častitljivih 83!

IMG_6441

“Mami, glej, tak je kot Sven iz Ledenega kraljestva!!”

IMG_6450

Muja, za katero so dolgo mislili, da je Mujo, potem pa se je izkazalo, da je punca 🙂

IMG_6460

V živalskem vrtu je tudi veliko kotičkov za počitek in okrepčilo, tako da tam lahko preživite tudi več ur, mi pa smo se ob odhodu morali obvezno ustaviti tudi v lunaparku, ki je čisto zraven in seveda sta uživala tudi tam.

IMG_6478

  • Kalemegdan z okolico!

Le kaj je fantom lahko bolj zanimivo kot čisto prava trdnjava z obzidjem? In če najdeš vmes še topove, tanke in še kaj, potem je Kalemegdan zagotovo nekaj, kar preprosto morate obiskati. Ne pozabite si ogledati tudi, kako se Sava steka v Donavo, svoj obisk pa zaključite z obiskom kakšne dobre restavracije. Mi smo jedli v restavraciji Mali kalemegdan in Tadej še kar ne more prehvaliti njihove teletine izpod sača.

beogradska-tvrdjava-07

beogradska-tvrdjava-09

IMG_6493

IMG_6509

Mimogrede, na Kalemegdanu boste našli tudi manjši dino park, ki pa smo ga mi izpustili, saj smo bili dan prej v Naravoslovnem centru Svilajnac, kjer smo prav tako uživali v opazovanju dinozavrovih okostij in maket.

  • Muzej Nikole Tesle!

Če imate malo večje otroke, priporočamo tudi Muzej Nikole Tesle, kjer lahko izvemo marsikaj zanimivega o tem geniju, nekaj poskusov pa vidimo tudi na lastnih očeh. Maju je bilo tu morda malce manj zanimivo, Juno pa zelo, sploh, ker je sodelovala v enem izmed eksperimentov, ki jo je povsem navdušil.

IMG_6624IMG_6623Branko Jovanovic beograd, enterijer, muzej Nikole tesle.JPG

  • Ada Ciganlija! 

Adi Ciganliji pravijo tudi Savsko jezero, saj je to rokav reke Save, ki so jo zagradili in naredili umetno jezero. Le štiri kilometre iz centra mesta so Beograjčani tako dobili kraj, kjer preživljajo vikende in prosti čas – vozijo se s kolesi, prirejajo piknike, plavajo, smučajo na vodi, otroci se igrajo na igriščih, imajo igrišča za tenis in mini golf … skratka NI DA NI! Mi smo si izposodili kolesa in naredili krog okoli jezera (malo več kot sedem kilometrov). Vmes smo se ustavili na kavici in sladoledu, otroka pa sta se malo osvežila v vodi. Idealno za preživet ves dan!

IMG_6554IMG_6563IMG_6571

  • Z ladjico po Savi in Donavi!

Čisto ob koncu našega uživanja v Srbiji, smo si Beograd ogledali še z vodne perspektive. Z ladjico Kej smo pluli po Savi in Donavi, si ogledali trdnjavo, luksuzne bloke Beograd na vodi, številne mostove in še kaj … Zanimiva izkušnja tako za starše kot tudi za otroke.

Branko Jovanovic reka SavaIMG_6646

Beograd kot družinska destinacija da ali ne? Verjetno se vam po vsem zgoraj prebranem in videnem ni potrebno več spraševati. V Beogradu bodo uživali prav vsi člani družine – od najmlajših do najstarejših!

 

2 thoughts on “#SRB: Beograd, ki nas je vse navdušil

  1. Pingback: #SRB: Odkrijte več kot le Beograd! | travel, food and all things good

  2. Pingback: Kam za krompirjeve počitnice? | travel, food and all things good

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.