#MEHIKA: zahodni del Jukatana in sproščeno vzdušje, daleč stran od turističnega vrveža

Po severnem in osrednjem delu Jukatana, smo pot nadaljevali na zahod, kjer sta bili naš cilj mesti Celestun in Campeche. Do tja smo prišli mimo glavnega mesta Jukatana, Meride, ki pa smo jo izpustili, saj imamo raje manjša mesteca, pa tudi časovno nam ne bi zneslo, če bi želeli v naša dva tedna vključiti še to.

Tako smo se raje odpeljali naravnost v Celestun, kamor smo prispeli zvečer in kar malce presenetilo nas je, kako zelo neturistično je vse skupaj delovalo. Namestili smo se v prijetnem družinskem hotelu s preprosto sobico, ki pa je vseeno imel svoj čar. Sobe so bile povezane z dolgim odprtim hodnikom, ki je na koncu imel kotiček z mizico in nekaj stoli, kjer smo s prijatelji, s katerimi smo skupaj potovali, zjutraj jedli zajtrk, zvečer pa klepetali, medtem, ko so otroci tekali okrog. Že prvi večer smo otroke tudi osrečili z nočnim kopanjem, nato pa nas je čakal počitek.

Zjutraj pa – na izlet, seveda! Večina turistov se na zahod Jukatana odpravi zato, da bi šli gledat flaminge in čudovito naravo. Organizirane imajo prevoze s čolni in seveda tega nismo želeli zamuditi tudi mi. S čolnom so nas najprej odpeljali blizu flamingov in res je bilo zanimivo opazovati te čudovite ptice. Nato je sledila vožnja v rečni rokav, kjer je pravi tunel iz mangrov, na koncu pa smo presenetili še jato pelikanov. Med mangrovami smo se tudi sprehodili in na daleč opazili celo malega krokodila, ki se je sončil na nekem deblu. Vsekakor je bila to zanimiva dogodivščina za otroke in tudi za odrasle.

Flamingi od daleč …
… in malce bolj od blizu.
Med mangrovami

Preostanek dneva smo preživeli na plaži, kjer smo z eno besedo: UŽIVALI. Ker mesto res ni zelo turistično, smo se odpravili v eno redkih restavracij, La Palapa, kjer smo ostali brez besed. Morskih dobrot za zelo zmerno ceno smo se najedli do sitega.

Odlična morska solata ceviche
Panirani rakci s sadno pomako

Dobra hrana, toplo morje, ogromno školjk, ki so jih otroci nabirali, prijazni in nasmejani ljudje na vsakem koraku. Edino, kar malo zmoti, so kratki dnevi, saj je ze okoli sedmih zvečer čista tema.


Naslednji dan je sledila vožnja do Campecheja, ki nas je po ‘zaspanem’ Celestunu kar malo presenetil. Ob vstopu v mesto so nas pričakale velike in modern stavbe, ogromni nakupovalni centri in podobno. Mi smo se zapeljali do centra, kjer smo imeli rezerviran hotel, nato pa šli raziskovat. Mesto je lepo, polno pisanih hiš, obiskali smo tudi muzej in se ustavili na odličnem kosilu, a priznam, da mi je bilo v Celestun (čeprav ni niti približno tako lepo) vzdušje prijetnejše.

Casa no. 6, kjer lahko vidimo, kako so včasih živele bogate mehiške družine
V muzeju
Pisani Campeche, kjer se dogaja ogromno mene ni navdušil toliko kot zaspani Celestun
Glavni trg

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.