#Beremo: GOOD knjige za malo večje otroke

Da pri nas radi beremo, ni nobena skrivnost. Prepričana sem, da otroci vzljubijo knjige, če jim jih starši predstavimo na pravi način in seveda – če berejo knjige, ki so jim všeč in jih potegnejo v svoj svet. Naša devetletnica je naredila seznam njenih trenutno najljubših.

Knjige iz serije Kronika starodavne teme (avtorice Michelle Paver) so ene najljubših knjig mojih otrok. Ker so všeč tudi Maju, ki je star 6 let, jih beremo kar skupaj in branju pogosto sledi tudi igranje, da sta Juno in Maj glavna junaka iz knjige, ki v gozdu doživljata različne pustolovščine.

Na kratko: v knjigah spremljamo dečka Toraka, ki je živel pred tisoč leti v starodavnem gozdu s svojim očetom. Ko je očeta ubil medved, je ostal sam, a našel je Volka, ki je postal njegov “brat”, pa prijateljico Renn in pleme Krokarjev, ki ga je na nak način vzelo za svojega. Ker pa je Torak zelo poseben deček s posebnimi močmi, njegovo življenje nikoli ni dolgočasno, ampak polno zanimivih in včasih tudi nevarnih dogodivščin.

Na precej podoben način kot zgoraj opisane knjige, je zastavljena tudi zbirka Ognjeno pleme. Slovenski pisatelj Igor Karlovšek je v središče dogajanja postavil pet otrok – Ajdo, ki je spretna zdravilka, njeno polsestro Milo, ki se zna pogovarjati z živalmi ter trojčke Vuka, Plamena in Vlada. V prvem delu (Pobeg) spremljamo njihove dogodivščine, ko morajo pobegniti od svojega plemena in se pri tem srečajo s številnimi preizkušnjami, drugi del pa nas še čaka in prav veselimo se že novih zapletov simpatične peterice.

Še ena knjiga, kjer me Juno že priganja, da ji jo NUJNO moram kupiti, je Zala pokvari zabavo iz serije Zala zgaga (avtorice Janje Vidmar). Prvi del – Zalo sreča pamet – je na morju prebrala na dušek in pravi, da je zelo zabavna in da jo priporoča vsem puncam in fantom, ki imajo radi knjige, ob katerih se med branjem pošteno nasmejiš.

Ne toliko smejali, vsekakor pa zamislili, se bodo mladi bralci ob knjigi Drevo želja (Katherine Applegate). Glavni junak knjige je rdeči hrast, ki pripoveduje zgodbo o stanovalski soseski, kjer že dolga leta spremlja vse, ki tam živijo. Sočasno spremljamo porajajoče se prijateljstvo med deklico Samar in dečkom Stephenom ter trepetamo, da bo Rdečemu dano, da raste še naprej in ga ne bodo posekali ter s tem končali njegovega življenja ter vzeli zavetišča številnim živalim.

Knjigi Charlottina zgodba in Julianova zgodba, je Juno želela prebrati po tistem, ki se je navdušila nad knjigo in filmom Čudo (R. J. Palacio). Če poznate Čudo, potem veste, da gre za izjemno, večkrat nagrajeno delo, v katerem je glavni junak deček Augie s hudo deformacijo obraza. Zgodbo, ki se je dogajala v Čudu v teh dveh knjigah preberemo z vidika Augijevih sošolcev, Charlotte in Juliana, kjer vidimo, kaj se je dogajalo v ozadju. In, dragi starši – čeprav gre za mladinske romane, jih vsekakor priporočam v branje tudi vam.

P. S. Tule pa še Majeve najljubše knjige: klik klik.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.