KJE NAJRAJŠI JEMO … ali GOOD restavracije v Ljubljani

Pogosto me prijatelji ali znanci vprašajo, kam greva s Tadejem rada kaj pojest – kam na primer na dobro pico, kosilo, romantično večerjo … Tale objava ni tukaj zato, da bi trdila, da je določena restavracija najboljša v Ljubljani – je le najino subjektivno mnenje o tem, kam gremo MI najrajši.

RBD_-_Best_of_RBD_svg_

NAJRAJŠI NA PICO …
Precej pred kratkim se je v Ljubljani odprla picerija Verace, kjer dobite res noro dobre napolitanske pice. In po pici si privoščite še katero od slastnih italijanskih sladic (jaz ponavadi jem canolle in obujam spomine na Sicilijo). Več o Verace, najdete tukajle: http://www.verace.si/.

verace

Morda ne najboljša, zagotovo pa prva picerija v Ljubljani in ena tistih, kamor se marsikateri Ljubljančan vedno znova vrača iz nostalgičnih razlogov, je Parma. Tudi jaz rada zavijem tja in obujam spomine, kako sem pred tridesetimi leti tam sedela z mojo mami in jedla Ilirijo z jajcem, ki jo je spremljal obvezen borovničev sok.

parma2

parma1

NAJRAJŠI Z OTROKI
Če vprašaš moja otroka, kam bi šla jest, bi bila izbira vedno enaka: v Jurmana. Ko pridemo tja, ponavadi takoj šibata na igrala in sta na njih dokler ne pride hrana (izbereta ponavadi pohančke ali ocvrte kalamare – zelo zdravo, kajne?), potem v desetih minutah pojesta in sta že nazaj na igralih. Jurman najdete na: www.jurman.si.

jurman

Odkar sta se tamalčka navdušila nad čevapčiči, se v lepem vremenu radi odpravimo tudi k Čadu. Ponavadi gremo najprej v živalski vrt ali na Rožnik, potem pa se gremo okrepčat z dobrotami z žara, imajo pa tudi manjše igrišče za otroke. Več pa na: http://www.gostilna-cad.si/.

cad

NAJRAJŠI NA BURGER
Blizu nas, za Bežigradom, je Kavarna Tiskarna, kjer imajo res TOP burgerje, pa tudi ostale stvari so super – od pečenega krompirčka, do zelenjave na žaru in ciderja za poplaknit. Edini minus? To, da nimajo sladic!!! Najdete jih na: http://www.kavarnatiskarna.si/.

tiskarna

Kralj žara je zakon ne le za ljubitelje burgerjev, ampak za ljubitelje mesa na splošno. Sama si tam najraje privoščim Pulled Holy Cow burger (z natrgano govedino), Tadej pa obožuje njihov ‘smoked plate’ ali pa si naroči kak sočen zrezek. Več na: http://restaurant.kraljzara.si/.

kralj zara

NAJRAJE V DVOJE
Kot velika foodieja, si rada privoščiva kak večer samo v dvoje in ena najinih najljubših restavracij je Altroke v stari Ljubljani. Pri njih je dobro res vse, najbolj pa so naju ob zadnjem obisku navdušili fuži s tartufi in sladica – čokoladna krogla, ki se stopi, ko jo prelijejo z vročo čokolado. Njama!

IMG_2001

IMG_2009

Še en poseben lokal, kamor greva rada pogledat, je Luda. Tam imajo poseben koncept – na meniju imajo vedno le deset jedi, gostje pa si jih med njimi za večerjo s fiksno ceno izberejo pet ali za hitro večerjo tri. Jedi na jedilnem listu (ki ga redno menjavajo) tudi nimajo klasičnih imen, ampak so ponavadi naštete le sestavine. Na meniju, ki je veljal konec maja, ste tako za predjed lahko naročili ‘telečji tatarc, ajda, hren, dimljen sir, brioche’, za glavno jed ‘jadranski oslič, fižol, rakova omaka, sveža zelišča’, za sladico pa ‘čokolada, jagode, janeževa semena, kisla smetana’. Njihova spletna stran je: http://www.luda.si/.

Skutini cmoki, čemaž, pečena jabolka

Pujs, marelica, gozdna deteljica

NAJRAJE NA HITRO
Ko nas sredi Ljubljane zgrabi lakota, nas pot najraje zanese v Vino & ribe. Odlične ribe in lignji s slastnimi prilogami, ki jih poplakneš z odlično malvazijo, so preprosto zmagovalna kombinacija.

vino2

vino1

Za potešit lakoto na hitro in ne za preveč denarja, je odlična izbira tudi pred kratkim odprta Azijska restavracija in čajnica Tloft. Suši je odličen, prav tako pa tudi steamed buns (na pari popečeni kruhki z nadevom) in dim sumi. Več na: http://www.tloft.si.

tloft

tloft2

NAJRAJŠI ZA POSLADKAT
Nobena skrivnost ni, da smo pri nas nori na vaflje (mimogrede, ste že preizkusili naš recept?), ki jih gremo najrajši jest v Grefino. Če pa vam ne prijajo vaflji, imajo pa tudi polno drugih dobrot, ki si jih lahko ustvarite z dodatki po svojem okusu.

grefino2

IMG_3128

Najboljši sladoled v Ljubljani? Za nas nedvomno v Sladki jami! V poletni sezoni imajo na voljo kar 23 okusov dnevno in da bomo preizkusili vse, bomo morali kar pogosto k njim. Še najboljše pa je, ko se vračamo z bližnjega igrišča domov in se na poti ustavimo pri njih in vzamemo za domov celo banjico. Tiste dni imamo za večerjo kar sladoled! Aja, še njihova spletka: http://www.sladkajama.si/.

sladka jama1

sladka jama2

Vir fotk v blogu: Facebook, spletne strani in jaz

2 thoughts on “KJE NAJRAJŠI JEMO … ali GOOD restavracije v Ljubljani

  1. Pingback: T&T ocenjujeva: Kavarna Tiskarna | travel, food and all things good

  2. Pingback: KJE NAJRAJŠI JEMO … ali GOOD restavracije v Ljubljani 2. del | travel, food and all things good

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.